Italiensk Roadtrip #1 - Mod Rom
(English version further down)
I starten af november fandt vi vej til vores vinterhavn. På en lille ø i Toscana ligger vi nu sikkert fortøjret.
Modsat Napoleon Bonaparte er vi ikke i eksil – vi har frivilligt valgt stedet. Men øen, havnen og historien om en af verdens mest kendte personer kan måske vække nye idéer og tanker om eventyr til live.
Hvis du skulle være i tvivl, så ligger vores lille skib nu på Elba – nærmere bestemt i Portoferraio.
Stedet bliver vores "vinterhavn". Eller i hvert fald vores hjem over jul og nytår, indtil vi i det nye år begynder den sidste del af vores langturssejlads: turen mod Marseille, gennem de franske kanaler og ikke mindst mod dansk farvand i sommeren 2025.
Selvom vi nu ligger i havn for en tid, er der ting, vi savner. Vores skib har altid været midlet til at komme på opdagelse og se spændende steder her i Middelhavet. Især Rom, Napoli og vulkaner har været højt på listen – så højt, at vi lovede os selv og børnene, at vi skulle opleve dem.
Men eftersom vores sejlrute ikke bringer os den vej, er det oplagt at tage på en roadtrip ned gennem Europas støvle.
Mødet med italiensk offentlig transport
Noget man næsten frygter, bare man hører om det. Med en vis skepsis besluttede vi derfor at benytte offentlig transport fremfor at leje en bil og køre selv.
Italien er ikke kendt for punktlighed, og på vores færgebillet fra Blu Navy – et af flere selskaber, der sejler mellem Portoferraio og fastlandet – stod der, at vi skulle være der i god tid, helst 60 minutter før afgang.
Okay, 60 minutter virkede lidt overdrevet, så 30 minutter før afgang gik vi de 200 meter fra båden ned til færgehavnen, hvor vi – ikke overraskende – kunne konstatere, at færgen selvfølgelig ikke var der endnu. Men færgen ankom med solen i øst, og præcis på klokkeslættet for afgang satte de tunge dieselmotorer i gang og skubbede skibet ud af havnen mod Piombino.
Selvom vi var på en færge, føltes det hjemligt at komme på vandet igen. Dønningerne fra de foregående dages storm virkede beroligende og satte tankerne i gang om vores forestående rejse mod nord, når jul og nytår blot er minder fra vores tid på Elba.
Punktligheden i den offentlige italienske transport var en positiv overraskelse. Vores forventninger blev gjort til skamme – regionaltogene var velholdte, næsten pinligt rene, og køreturen mere behagelig, end man næsten kunne håbe på. Selv det lidt tungere InterCity-tog fra Cecina overraskede positivt. Om end en smule mere støjende, var hele oplevelsen noget, der kunne gøre en dansk DSB-chef dybt misundelig.
Fra Piombino til Rom via Cecina kørte togene nærmest som efter tysk præcision, og før vi vidste af det, var vi omgivet af en pulserende storby.
Med alle vores rygsække gik vi de sidste 700 meter fra Roma Termini til vores Airbnb-lejlighed midt i Rione Monti-distriktet.
Hvor end øjet hviler, mødes vi af skønhed
Selv i en by som Rom falder duggen tungt på denne årstid. Vi er i slutningen af november, hvor nætterne minder os om det kolde nord, mens eftermiddagene leder tankerne hen på de lune sensommerdage i Danmark. Solen varmer stadig vores hud, men løvtræerne er blevet gulbrune og Den lavtstående sol giver bygningerne et dybt, gyldent skær.
Efter en tiltrængt nats søvn begiver vi os ud i Roms gader. Både Betina og jeg har tidligere besøgt Rom sammen, og vi har længe set frem til at vise byen til børnene. Vi har fortalt historierne om Romulus og Remus, de syv høje, Vatikanstaten og tilblivelsen af en af verdens mest betydningsfulde metropoler.
Børnene er tydeligt fascinerede – byens gader fodrer deres nysgerrighed. For hvert hjørne, vi runder, dukker et nyt, beundringsværdigt monument op. Imponerende bygninger og smukke kirker. Få meter fra vores lejlighed ligger Basilica Papale di Santa Maria Maggiore, og går vi i den modsatte retning, befinder vi os midt i Parco del Colle Oppio med Colosseum som baggrund.
Rom kan noget, som ganske få byer har formået og noget vi I Danmark næsten helt har glemt. Noget vi burde praktisere mere. Byen er ikke plastret til med moderne glas polerede fallos symboler men der gøres en dyd ud af, at vedligeholde, modernisere og bevare de bygninger tidligere tiders håndværkere har brugt kræfter på at bygge. De hårdt arbejdende håndværkere har uden tvivl ikke slidt deres kroppe op for ingenting og selvom arkitekterne og byggerne af hundrede år gamle bygninger for længst er stødt til hvile står deres arv stadig der, hvor de for længe siden arbejdede. Men vi går rundt og oplever byen kan jeg næsten høre hvordan min gamle Opa (han var tysk), der var stolt murer, fortælle imponerende om hvor meget håndværk de forskellige byggestile ville kræve. Præcist som han gjorde når han fortalte om de bygninger han selv havde været med til at bygge.
Vi overvælder ikke børnene med tung historie, men fletter fortællinger ind i de steder, vi ser. Deres nysgerrighed er stor, men vi holder en balance, så de ikke mister interessen. Bygningsværkerne imponerer dem, men det er også mødet med gadesælgere, hjemløse og selfie-fikserede turister, der sætter gang i samtalerne. Verden i en metropol er meget anderledes fra de små byer vi typisk har besøgt på vores tur til middelhavet og det er sjovt at fornemme den undren børnene har, overfor hvordan andre mennesker lever. Gade sælgere på rad og række der sælger præcist det samme Kina producerede souvenir braller men hvor hver og end håbefuldt prøver at sælge det til os, selv om de har set at vi små irriteret har afvist samtlige af deres "kollegaer". Det samme gælder tjenerne på restauranterne der alle prøver at sælge os morgenmad, drinks mv. Uden at være opmærksomme på, at vi få meter forinden har afvist nabo restauranten som håbefuldt også prøvede at lokke os ind.
Vi køber generelt ikke ved gadesælgerne og spiser ikke på de restauranter der sælger ved døren men forsøger at finde de mindste steder - gerne dem der ligger i gyden bag der, hvor alle turisterne er - det er vores erfaring er glæden over vores besøg og kvaliteten af det vi bestiller er af en helt anden kaliber. Og selv i Rom, hvor hver gade kan synes turistet, finder vi alligevel frokosten og på toppen af den spanske trappe finder vi også eftermiddagen snack. En snack der tager os tilbage til Porto som vi besøgte for, ret præcist, et år siden.
Bålristede kastanjer.
Solen er så rød, mor
Vi spiser aftensmaden i lejligheden – en simpel omgang Cacio e Pepe, som efterhånden er blevet en hofret hos besætningen. Som mange andre børnefamilier spiser vi tidligt, ikke kun fordi sulten melder sig, men også for at nå en tur i byen efter mørkets frembrud.
En by bør opleves både i dagslys og når mørket har lagt sig. I skumringstimen forvandles gaderne – fra øde og stille til et virvar af neonlys, oplyste butiksvinduer og summende restauranter og cafeer. Juletidens gadebelysning skaber en helt særlig stemning, og vi føler, vi skylder os selv og børnene at opleve den. I Rione Monti distriktet hvor vi bor, er byen meget anderledes fra bymidten omkring Pantheon. Gaderne er bredere, der er mere plads på fortovet og vi er væk fra de turist attraktioner der lokker gadesælgerne til. Området er charmerende og levende på en måde som man kun oplever i storbyer. Der er lyskæder i gaderne og julepynten hænger over dørkarme og i butiksvinduer oplyst af terrassevarmerne der står ved hver en restaurant. Temperaturen er faldet til 10-12 grader og folk går rundt i dynejakker med huer og halstørklæder - alligevel er alle cafeer og restauranter fyldte til randen med folk der sidder udendørs og nyder maden.
Efterhånden som trætheden melder sig hos børnene, går vi gennem gaderne mod vores lejlighed. Byen dufter anderledes når mørket har lagt sig. De små køkkener i restaunterne har vinduerne åbne og lokker med gastronomiske oplevelser. På de mørke gadehjørner og i de smalle gyder sidder hjemløse på pap madrasser og her mødes man ofte af den let sødlige duft af marijuanna.
Vi kommer tilbage til lejlighedene. Tilbage til trygheden, en søndagsfilm og godnatsang for tre trætte børn.
Solen er så rød, mor.
A few weeks ago, we found our way to our winter harbor. On a small island in Tuscany, we are now safely moored.
Unlike Napoleon Bonaparte, we are not in exile—we have chosen this place voluntarily. But the island, the harbor, and the history of one of the world's most famous people might inspire new ideas and thoughts about adventures.
In case you’re wondering, our little ship is now on Elba—specifically in Portoferraio.
This place will be our "winter harbor," or at least our home over Christmas and New Year’s, until the new year begins, and we embark on the final part of our long voyage: the journey to Marseilles, through the French canals, and finally to Danish waters in the summer of 2025.
Even though we are now in port for a while, there are things we miss. Our ship has always been the means to explore and see exciting places in the Mediterranean. Especially Rome, Naples, and volcanoes have been high on the list—so high that we promised ourselves and the kids that we would experience them.
But since our sailing route doesn’t take us that way, it makes sense to take a road trip down through the boot of Europe.
Encountering Italian Public Transport
Something you almost fear, just from hearing about it. With some skepticism, we decided to use public transport instead of renting a car and driving ourselves.
Italy is not known for punctuality, and on our ferry ticket from Blu Navy—one of several companies sailing between Portoferraio and the mainland—it said we should be there well in advance, preferably 60 minutes before departure.
Okay, 60 minutes seemed a bit excessive, so 30 minutes before departure, we walked the 200 meters from the boat to the ferry terminal, where we—unsurprisingly—found that the ferry, of course, wasn’t there yet. But the ferry arrived with the sun in the east, and precisely at the scheduled departure time, the heavy diesel engines started up and pushed the ship out of the harbor toward Piombino.
Even though we were on a ferry, it felt like coming home to be on the water again. The swells from the previous days’ storm were calming and sparked thoughts about our upcoming journey north, once Christmas and New Year’s are just memories from our time on Elba.
The punctuality of Italian public transport was a positive surprise. Our expectations were disproven—the regional trains were well-maintained, almost embarrassingly clean, and the ride was more comfortable than we could have hoped for. Even the slightly heavier InterCity train from Cecina was a pleasant surprise. Although a bit noisier, the whole experience could make a Danish DSB manager deeply envious.
From Piombino to Rome via Cecina, the trains ran almost with German precision, and before we knew it, we were surrounded by a bustling metropolis.
With all our backpacks, we walked the last 700 meters from Roma Termini to our Airbnb apartment in the heart of the Rione Monti district.
Wherever the Eye Rests, Beauty Awaits
Even in a city like Rome, the dew falls heavily this time of year. It’s late November, and the nights remind us of the cold north, while the afternoons evoke thoughts of the warm late summer days in Denmark. The sun still warms our skin, but the deciduous trees have turned yellow-brown, and the low sun gives the buildings a deep, golden glow.
After a much-needed night’s sleep, we venture into Rome’s streets. Both Betina and I have visited Rome together before, and we have long looked forward to showing the city to the kids. We’ve told them the stories of Romulus and Remus, the seven hills, Vatican City, and the creation of one of the world’s most significant metropolises.
The children are visibly fascinated—the city’s streets feed their curiosity. Around every corner, a new, admirable monument appears. Impressive buildings and beautiful churches. Just a few meters from our apartment is the Basilica Papale di Santa Maria Maggiore, and walking in the opposite direction, we find ourselves in Parco del Colle Oppio with the Colosseum as the backdrop.
Rome does something few cities manage and something we in Denmark have almost entirely forgotten. Something we should practice more. The city isn’t plastered with modern glass-polished phallic symbols but instead takes pride in maintaining, modernizing, and preserving the buildings crafted by the hands of past artisans. Those hardworking craftsmen undoubtedly didn’t wear out their bodies for nothing, and even though the architects and builders of centuries-old buildings have long since passed, their legacy still stands where they once worked.
As we walk through the city, I can almost hear my old Opa (he was German), who was a proud bricklayer, speaking impressively about how much craftsmanship each building style required. Just as he did when talking about the buildings he had helped construct.
We don’t overwhelm the kids with heavy history but weave stories into the places we visit. Their curiosity is immense, but we maintain a balance so they don’t lose interest. The structures impress them, but it’s also the encounters with street vendors, homeless people, and selfie-obsessed tourists that spark conversations. The world in a metropolis is very different from the small towns we’ve typically visited on our Mediterranean journey, and it’s amusing to sense the children’s wonder about how others live.
Street vendors lined up, selling the exact same mass-produced souvenirs, each one hopeful to sell us something, even after watching us politely decline all their "colleagues." The same goes for the restaurant servers, all trying to lure us in for breakfast or drinks, seemingly oblivious to the fact that we had just declined their neighbor’s attempts to do the same.
We generally avoid buying from street vendors and eating at restaurants that market on the street, instead seeking out the smallest spots—preferably tucked away in alleys far from the tourists. In our experience, the joy over our visit and the quality of what we order are in a completely different league. And even in Rome, where every street can seem touristy, we still find our lunch—and on top of the Spanish Steps, we even find our afternoon snack. A snack that takes us back to Porto, which we visited almost exactly a year ago.
Fire-roasted chestnuts.
The Sun is So Red, Mother
We eat dinner in the apartment—a simple serving of Cacio e Pepe, which has become a signature dish for our crew. Like many other families with kids, we eat early, not just because we’re hungry but also to have time for an evening outing after dark.
A city should be experienced in both daylight and after nightfall. At dusk, the streets transform—from empty and quiet to a whirlwind of neon lights, lit shop windows, and buzzing restaurants and cafes. The Christmas lights create a very special atmosphere, and we feel it’s a must for us and the kids to experience it. In the Rione Monti district, where we live, the city feels very different from the city center around the Pantheon. The streets are wider, there’s more space on the sidewalks, and we are away from the tourist attractions that attract street vendors. The area is charming and vibrant in a way that only big cities can be. There are string lights in the streets, and Christmas decorations hang over door frames and shop windows, lit by patio heaters outside every restaurant. The temperature has dropped to 10–12 degrees, and people walk around in down jackets, hats, and scarves—yet all the cafes and restaurants are packed with people sitting outside enjoying their meals.
As the children start to grow tired, we walk through the streets back to our apartment. The city smells different after dark. The small restaurant kitchens have their windows open, luring with gastronomic experiences. On the dark street corners and in the narrow alleys, homeless people sit on cardboard mattresses, and here we are often met by the slightly sweet scent of marijuana.
We return to the apartment. Back to safety, a Sunday movie, and a bedtime song for three tired kids.
The sun is so red, Mother.