Førstegangs bådkøber? - Her er hvad vi lærte.


Turen hjem fra Tyskland for motor

Turen hjem fra Tyskland for motor

Er det virkelig så svært?

Nej, det er det egentlig ikke. Men som vi ret hurtigt fandt ud af, så er der nogle ting, der kan gøre købet meget nemmere.


Da vi i 2020 besluttede os for at købe sejlbåd, så satte det en masse tanker og snakke i gang. Og vi fandt hurtigt ud af, at hvis vi ville være sikre på at gøre et godt køb, så krævede det forberedelse. Specielt hvis man som os, slet ingen erfaring havde med sejlads og både. 


Her er hvad vi gjorde os af overvejelser og hvad vi ‘’læste’’ op på. 

MSP_5176.JPG

Orden i elskabet

Det var meget vigtigt for os, at det elektriske arbejde var lavet ordentligt. Dårligt el-arbejde er = større risiko for brand.

Kom op af sofaen

Det er virkelig komfortabelt at sidde derhjemme, foran computeren og se på båd. Der er som regel rigtig gode billeder, fine beskrivelser og på mange sider kan man finde anmeldelser af de forskellige både. Der er tilmed en videoer på youtube, hvor mange bådtyper vises frem. 


Og det er virkelig godt. For det kan give et godt førstehåndsindtryk af båden. 


Men kom op af sofaen. Ring til ejeren eller brokeren og få en god snak. Man kan ofte høre på folk om de er reelle og om de rent faktisk ved noget om deres båd. 

Få spurgt godt ind til båden om mange af de essentielle ting, der bare SKAL være i orden.

Og til slut, så kom ud og se og mærk så mange både som muligt. Det er når I er ude på båden, at I for alvor kan mærke om det fungerer. For båden kan på billeder syne rigtig god, men der er så mange små detaljer som man ikke kan se på billeder eller får at vide i en telefonsamtale. 


Vær ærlig overfor jer selv!

Det er virkelig nemt at lade sig rive med og imponere af sejlerblogs, youtube-kanaler, instagram-profiler og facebook-opslag. Der findes så uendeligt mange flotte, spændende og inspirerende historier. Og selvfølgelig kunne det da være fantastisk at cruise rundt i varmen i en stor 50 fods sejlbåd fuldt rigget til langtur (Det var så lige vores drøm ;-) ) 



Men vær realistisk overfor jer selv. Hudløst ærlige. For hvad skal I bruge båden til. Er det weekend sejlads? Ture rundt i det danske øhav? Langturssejlads eller skal I bare have en fornemmelse af sejlerlivet? 

Der findes intet forkert svar ud over det, hvor I ikke er ærlige overfor jer selv. 


Personligt var vores drøm hele tiden at komme på langturssejlads. Vi vidste, at uanset hvad så var det målet og derfor ledte vi også efter både, der kunne rumme vores drømme. Selvom drømmen startede med en 28 fods, så snakkede vi os frem til at vi ikke måtte købe for småt (men heller ikke for stort), da båden med garanti skulle have nogle sømil under kølen. 


Vi satte derfor følgende kriterier til vores sejlbåd: 

  • Min. 3.5 meter bred

  • min 38 fod

  • min. 3 kahytter (1 til de voksne, 2 til ungerne)

  • Ståhøjde. For vores vedkommende +190 cm i salonen. Men ok hvis vi skal bukke os lidt i kahytterne. 

  • Nyere sejl

  • Godt elektrisk arbejde (ledninger, samlinger m.v.)

  • Sund vedligeholdt motor (motor timer maks. 4000)


Vi satte os ikke nogen krav i forhold til bådmærke. m.v. men kunne godt se, at hvis vi skulle gå efter en bluewater oceangående sejlbåd, så ville vi sprænge budgettet. Til gengæld kunne vi se, at produktionsbåndet fra midt 90’erne fra de Franske producenter havde et fornuftigt prisleje og så kunne vi læse flere steder at byggekvaliteten var rigtig god, og at de samtidig var CE-A klassificeret - Godkendt til oceansejlads. 

Spørg løs om alle de ting der er nye - og der er MANGE

Er I nye sejlere og nye til det at købe båd, så finder I hurtigt ud af, at alt hedder noget andet på en båd. Der findes nærmest ikke et ord fra verdenen på land som går igen på et skib. Og det kan virkelig virke forvirrende og voldsomt. Det betyder også, at hvis man virkelig rækker hånden ud til folk, der ved noget og kender til sejladsen, så er ens læringskurve meget stejl. 

197687798_122940006531472_6544228345050655412_n.jpg

Gennemgang af skroget

Vi kunne ikke få båden helt på land, da de var ved at klargøre master til andre sejlbåde. Så vi måtte sejle ind under båden mens den hang i stropperne. En smule angstprovokerende

Der var ingen af os, der havde sejlererfaring, da vi besluttede os for at tage duelighedsbevis og købe sejlbåd. Men ret hurtigt fandt vi ud af, at når vi gik rundt på marinaen og beundrede 

fine sejlbåde, så skulle vi ikke stille mange spørgsmål til bådejerne før det store sejlads leksikon blev åbnet op. Så gør jer selv den tjeneste at gå en tur rundt på nogle forskellige marianer og se på både. Og er der en båd I synes der ser spændende ud, så spørg ind til båden, hvis ejeren er der. Stort set alle bådejere er enormt stolte af deres båd og vil hellere end gerne fortælle og dele viden. 



Er I nye i sejlerverdenen, så anbefaler vi: 

  • At I snakker med så mange bådejere som muligt, få dem til at dele ud af deres viden og sug den til jer

  • At I melder jer ind i en sejlklub. Det var her, at vi virkelig begyndte at lære noget

  • At man tager duelighedsbevis (det er bare godt sømandsskab) og ikke mindst lærerigt

  • At man kommer ud og ser på både, der er til salg for at få en fornemmelse af størrelse,rummelighed, stand m.v. . 



Få en professionel med til gennemgang

At købe brugt sejlbåd kan virkelig være en dyr fornøjelse, hvis man ikke passer på. Og det er ikke for at male fanden på væggen, men nogle både er misligholdt og et ‘’gør det selv’’ projekt, der er gået galt. 



Den første sejlbåd vi kiggede på. En Jeanneau Sun Legende 41, så på billederne ud til at være i okay stand. Men realiteten var bare en helt anden. Og det er desværre noget vi har oplevet et par gange. Vi har troet, at båden var i okay stand (ja, der skulle laves en masse men mest kosmetisk), men når vi så fik en bådsagkyndig til at gennemgå båden, så var historien en helt anden. 



Så godt nok har vi to gange brugt penge på bådsagkyndig til at gennemgå henholdsvis en Jeanneau Sun Legende 41 og en Bavaria 42. Men hvis vi ikke havde brugt de penge på en gennemgang, så havde det kostet os +200.000 kr. i renoveringer. Og det ikke engang på det rent kosmetiske, men derimod på de essentielle tekniske dele.


Vigtigst af alt, så lærte vi en masse af de bådsagkyndige (fordi vi deltog under gennemgangen) som gjorde, at vi følte os rustet til selv at kunne gennemgå den båd, vi nu ejer.


Så penge brugt på en dygtig bådsagkyndig, kan være sparet i den sidste ende!



Er du DIY typen?

Har du selv mod på en gennemgang af båden? Vi har lavet en vejledning til bådkøberen hvor vi sikrer at du kommer rundt om de mest vitale dele af båden. Den kan give dig et indblik i bådens stand inden du får en bådsagkyndig ud for at gennemgå båden.


Hav tålmodighed

Det kan virke som en lang process at skulle købe båd første gang. Og der er helt sikkert mange ting, der kan virke uoverskuelige. Men hvis man giver sig tid til at blive klar på sine prioriteter og tør sige ‘nej’ til de ‘’gode’’ tilbud, så skal den rigtige båd nok dukke op med tiden. Og det kan selvfølgelig godt tage lang tid. For os gik der over 1 år, fra vi begyndte at drømme om at eje en båd og til vi fandt den rigtige for os.


Men hvis man giver sig tid (og værner sig med en god portion tålmdighed!), så er belønningen også derefter. Når man først kommer på tur for første gang og sætter sejl i sin egen båd, så er det, det hele værd!


5 gode spørgsmål til telefonsnakken med sælger: 

  • Hvor længe har du haft båden?

  • Har du haft grundstødninger?

  • Hvordan er motoren vedligeholdt?

  • Hvor gamle er sejlene?

  • Hvorfor sælger du?



Der er mange flere spørgsmål, men vi fik rigtig meget ud af sælger baseret på ovenstående. Og spørgsmålene er mest for at få en fornemmelse for, om sælger er reel og ved noget om sit skib. Vi ledte efter en sælger, der havde en fornemmelse for, hvad der var galt med skibet og turde indrømme de fejl der er (Og der vil altid være fejl). 


Hvis du fornemmer, at sælger altid kommer med forklaringer som ‘’det er bare et par timers arbejde’’ - ‘’det skal bare slibes lidt, så er det godt som nyt’’ osv. Så pas på. for der er helt sikkert mere under overfladen. 




5 gode råd, når du er ude og se båd

  • Lugt. Hvis der lugter fugtigt, vådt eller af klam kælder. Så vend om. Båden har formentlig haft vandskade. Det kan typisk også ses på træværket om der har været fugt. 

  • Kig efter hvordan ledninger er samlet. Hvis ledninger er samlet med samlemuffer som bruges i et hus, så pas på. Åbne ledningssamlinger vil meget hurtigt korrodere pga. fugt og salt. 

  • Se muligheder og ikke begrænsninger. Man får aldrig alt på sin ønskeliste opfyldt (med mindre budgettet er tilstrækkeligt højt). Så vær klar på at indgå kompromisser. 

  •  Er båden præsentabel. Er den rengjort? Er der mange gelcoat skader? ser den velholdt ud? Ofte hænger det sammen med andre ting, hvis man kommer ned til en båd, der ikke er rengjort. 

  • Start motoren. Få sælger til at starte motoren, imens motorrummet er åbent. Gerne en kold start. Hvis man inden den starter lægger en hånd på motoren kan man fornemme om sælger har kørt den varm inden I kom. Og lyt så efter om der er noget der lyder ‘’unaturligt’’.

Previous
Previous

Vil du selv gennemgå båden? Her er vores vejledning

Next
Next

Nu skal der laves autopilot!