Five Gone Sailing

View Original

Installation af Galvanisk Isolator

Courtesy: Sleipner Group

Hvad er en Galvanisk Isolator og hvad gør den?

Galvanisk Korrosions tabel

Galvanisk korrosion opstår, når forskellige metaller, der er nedsunket i havvand, producerer en svag elektrisk strøm. Den svage elektriske spænding nedbryder over tid bådens metalliske undervandsdele så som propel, aksel mv.

Når du kobler din båd til landstrøm forværres den nedbrydelse, da du via landstrømkablet deler jordforbindelse med de omkringliggende både.

En galvanisk isolator skaber en lille barriere der forhindrer små skadelige strømme i at nå din båd hvormed du ikke længere deler jordforbindelse med de andre både på broen. Den Galvaniske Isolator tillader kun højere spænding at nå igennem for at sikre jordforbindelsen ved kortslutning mv. mens den beskytter mod uønsket korrosion.

Hvorfor skal du have en Galvanisk Isolator?

hvis du ikke er ofte koblet til landstrøm, kan offer anoder oftest være nok, til at beskytte din båd mod galvanisk korrosion. Men hvis du ofte er tilkoblet landstrøm, enten i din egen marina, eller når du besøger andre marinaer, vil det være en stor fordel at installere en galvanisk isolator.

En galvanisk isolator fungerer som et usynligt skjold der beskytter din båd vitale dele under vandet. Her i særdeleshed aksel, propel, rorstamme mv.

Mange både tilbringer ofte lange perioder tilsluttet landstrøm i marinaen, vil en galvanisk isolator være en god investering for at sikre din båd.

See this content in the original post

Hvorfor installerer vi en?

Vi har siden vi sejlede fra Danmark næsten ikke brugt landstrøm. Det var kun for en periode da vi sejlede og lå i vinterhavn i nord Spanien. Specielt i Sada lå vi i en lang periode tilsluttet landstrøm, da vi havde meget lidt sol og slet ikke kunne lade vores LIFePo4 batterier ordentligt.

Da vi senere tjekkede vores anoder i middelhavet, stod det klart, at vi havde delt jordforbindelse med en masse andre både og at vi stort set ikke havde nogen af vores anoder tilbage. Anoden på vores foldepropel var helt væk og anoden på vores aksel hang og dinglede.

Vi installerede nye anoder, men vidste også godt, at vi var nødt til at sikre vores båd bedre, når de korte solskinsdage kom retur til vinter.

Installation - Hvor og hvordan skal den installeres

Hvilken Galvanisk Isolator skal du vælge?

Vi vil ikke komme med direkte anbefalinger, men der er nogle ting som bør tages i betragtning.

Først og fremmest skal du sikre dig, at den isolator du vælger opfylder både europæiske (CE) og ABYC-standarder (den amerikanske standard). De to standarder overlapper hinanden på de fleste felter men den amerikanske fokuserer naturligt på et andet system, da man i USA kører på 120 volt hvor vi i Europa arbejder med 230 volt (AC).

Den Europæiske standard som du skal se efter hedder EN ISO 13297. Den dækker både AC og DC systemer på både. Så se efter en CE mærket isolator der opfylder denne standard.

Ydermere skal du vælge en Isolator der passer til det landstrøms system du bruger. I Europa skal den være klassificeret til enten 16A eller 32A (2300Volt systemer for EU) eller 30A/50A til 120 volt systemer (USA).

Gå gerne efter en fail safe model, der sikrer din jordforbindelse selvom isolatoren svigter. Ydermere er det en fordel med en fugt- og vandafvisende model. Det gør det nemmere at finde et sted at installere isolatoren.

Hvor skal den installeres?

Vi har valgt at installere vores direkte ved vores landstrøms tilslutning i kistebænken. 

En Galvanisk Isolator skal installeres så tæt på landstrøms kilden, som muligt. Men samtidig et sted der er vandsikkert og helst fugtsikkert.

Så installeres mellem indgangen til landstrøm på din båd og dit HPFI relæ. Kistebænken er et muligt sted, men helst installeres den Galvaniske Isolator nede i båden på et tørt og let tilgængeligt sted.

Ting du bør overveje når du installerer isolatoren

  • Installer den så tæt på indgangen til landstrøm

  • Installer et tørt sted uden risiko for vand indtrængen

  • Installer på et nemt tilgængeligt sted så du kan inspicere isolatoren

Vores installation - Et kompromis

Ved vores installation har vi måtte gå på kompromis. Optimalt set, havde vi installeret den nede i båden, men der er vi meget udfordret pladsmæssigt. Så vi har installeret vores Galvaniske Isolator i kistebænken ved vores landstrøms udtag. Fordelen er, at vi er så tæt på landstrøms kilden. Ulempen er, at kistebænken godt kan blive fugtig. Når vi kommer hjem til Danmark igen, og kan optimere vores plads på båden, skal isolatoren skiftes.

Ydermere måtte vi, ved installationen, gå på kompromis med det kabel vi brugte til forlængelse af jordforbindelsen. Vi kunne lokalt ikke få 3.5mm2 kabel med jord-farver (Grøn/gul). Vi valgte derfor at bruge et alm. negativt kabel (3.5mm2 flertrådet fortinnet kobber)

Hvordan installeres den?

Trin #1.

Frakoble landstrøm (hiv stikker ud) og sluk for HPFI relæ’et samt sluk for din inverter.

Trin #2.

Når du har valgt hvor isolatoren skal monteres. Find den grønne jordforbindelse på dit 230V kabel der løber inde i båden. Det kan ske, at du skal åbne isoleringen på hoved kablet på, så du kan komme til jordforbindelsen. Alternativt kan du være nødsaget til, at klippe hele hoved kablet for at komme til den grønne jordforbindelse.

Trin #3.

Klip jordforbindelsen så du kan forbinde den til Isolatoren. Det kan være nødvendigt at forlænge jordforbindelsen så der er længde nok til, at nå isolatoren. Husk at brug korrekt kabelstørrelsen, terminaler samt krympe Flex så dine samlinger bliver beskyttet mod fugt indtrængen og korrosion.

Trin #4.

Monter isolatoren i nærheden af dit landstrøm kabel. For at undgå korrosion mellem 2 forskellige typer metaller (din isolator og de skruer du benytter) kan du med fordel indsætte en afstandsring af plast.

Trin #5.

Tilslut kablerne til isolatoren. Følg vejledningen fra producenten og monter kablerne korrekt. Der er typisk angivet en ‘‘shore/land’’ side og en ‘‘boat/båd’’ side. Når kablerne er tilsluttet så anbefales det at samle kablerne med kabelbindere så det sidder ordentligt.

Trin #6.

Test systemet. Brug dit multimeter ved at indstille det på ‘‘Diode/kontinuitet’’. Sæt den negative målepind på land siden og den positive på båd siden. Dit multimeter bør vise et tal mellem 0.8 og 1.0.

Derefter bytter du rundt på målepindende og laver testen igen. Din måling skal ligge på cirka det samme og inden for en 10% varians fra hinanden. Som billederne viser, så var vores målinger på henholdsvist .906 og .924 og derved vel indenfor de 10% varians.

Trin #7.

Udfør regelmæssig inspektion af den galvaniske isolator. Først og fremmest en visuel inspektion men også test med multimeter. Tjek også dit skibs anoder. De er oftest en visuel indikator på, om din isolator virker.

Hvad med en Isolations Transformer?

Victron Isolations Transformer

Det er ikke kun en galvanisk isolator der kan hjælpe med, at beskytte din båd mod korrosion. Men det er en forholdsvis økonomisk måde, at sikre båden mod korrosion.

På Større både, eller hvis man ønsker bedre beskyttelse, kan man installere in Isolations Transformer.

Hvor den Galvaniske Isolator forhindrer lavspændingsstrømme, så isolerer en isolationstransformer bådens elektriske system helt fra landstrømmen. Det er en meget dyrere og mere kompliceret anordning men den øger samtidig også sikkerheden betydeligt. En isolations transformer er specielt brugbart hvis man skifter mellem de europæiske 230V systemer og de amerikanske 120V systemer.

Kan jeg selv lave installationen?

At lave en installation af en Galvanisk Isolator er ikke kompliceret. Der kræves relativt få redskaber og proceduren er simpel.

MEN når man arbejder med strøm. AC og DC, så betyder det også at man arbejder med en risiko for elektrisk stød. I særdeleshed ved AC (vekselstrøm) er der en dødelig risiko forbundet med arbejdet.

Hvis du derfor er det mindste i tvivl om, hvordan du skal udføre arbejdet. Eller har du aldrig arbejdet med elektriske installationer så bør du søge hjælp fra en professionel.

See this content in the original post

Du kan altid kontakte en autoriseret bådelektriker i dit lokalområde og forhøre dig.